Borstimplantatie
Gezondheidsklachten door borstimplantaten: Waarom neemt dit toe?

mei 8, 2023

Introduction

“Weet je zeker dat je dit wilt doen?” Dit is waarschijnlijk de vraag die specialisten je stellen als je overweegt om borstimplantaten te laten plaatsen. Echter, ondanks dat het risico’s met zich meebrengt, zijn er jaarlijks meer dan 30.000 vrouwen in Nederland die besluiten om borstimplantaten te nemen. Maar waarom wordt het aantal gevallen van gezondheidsklachten veroorzaakt door borstimplantaten steeds groter? In deze blog lees je over de mogelijke oorzaken en risico’s van borstimplantaten.

De implantaten zelf zijn een van de meest voorkomende oorzaken van gezondheidsklachten. De meest gebruikte implantaten bestaan uit siliconen en een buitenlaag van polyurethaan of siliconen. Na verloop van tijd kan deze buitenkant beschadigen en kleine deeltjes loslaten. Wanneer deze deeltjes in het lichaam terechtkomen, kan dit een ontstekingsreactie veroorzaken, wat kan leiden tot borstpijn, verharding van de borst of gezwollen lymfeklieren. Ook kan het leiden tot auto-immuunziekten zoals Sjögrensyndroom en polymyalgia rheumatica.

Een andere mogelijke oorzaak van gezondheidsklachten is de operatie zelf. Een chirurgische ingreep kan altijd complicaties met zich meebrengen en borstimplantaten zijn geen uitzondering. Het plaatsen van de implantaten in het lichaam creëert een vreemd object, wat kan leiden tot zwellingen, bloedingen, wondinfecties en littekenweefsel. Deze complicaties kunnen op korte of lange termijn optreden en het kan zijn dat een heroperatie nodig is.

Het is ook mogelijk dat ‘’Borstimplantaatziekte’’ een factor is in het toenemende aantal patiënten. De aandoening is nog niet volledig erkend door de medische gemeenschap, maar vele vrouwen ondervinden de symptomen die daarmee gepaard gaan. De symptomen lopen uiteen van vermoeidheid, gewrichtspijn, concentratiestoornissen en slaapproblemen tot huiduitslag, haaruitval, auto-immuun ziektes en/of kanker.

Een ander risico is dat de borstimplantaten lek kunnen raken. Als dit gebeurt, kan de inhoud in het omliggende weefsel lekken en kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Dit kan leiden tot een operatie, waarbij de implantaat vervangen dient te worden. Daarnaast veroorzaken borstimplantaten ook vaak problemen bij het mammogram. Het stellen van een goede diagnose bij borstkankeronderzoek kan hierdoor ernstig worden belemmerd.

Conclusion

De toenemende gevallen van gezondheidsklachten door borstimplantaten hebben een aantal oorzaken, van de implantaten zelf tot complicaties na de operatie en niet te vergeten de mogelijke risico’s op ‘’Borstimplantaatziekte’’. Het is belangrijk dat je je bewust bent van deze risico’s en de juiste informatie inwint voordat je besluit om een dergelijke operatie te ondergaan. Of je nu al borstimplantaten hebt laten plaatsen of erover nadenkt, het is aan te raden om dit probleem met je arts te bespreken, en om er zeker van te zijn dat je voldoende geïnformeerd bent voordat je een definitieve beslissing neemt. Gezondheid gaat immers voor alles.

Uitgelicht

Meer artikelen